Wat als je pand zomers tot 6 graden kouder blijft doordat je het dak voorzien is van een dakcoating?

Witte dakbedekking zorgt voor een koel pand!

(Bron: Cool Roof Coatings)

Een ‘Koel Dak’ met witte dakbedekking in Nederland, is een dak dat zonlicht sterk reflecteert, waardoor het dak kouder blijft en minimale warmte doorgeeft aan de binnenruimte. De lagere koellast van de airconditioning resulteert in een verminderd energieverbruik (= energiebesparing), het rendement van zonnepanelen wordt verhoogd en de levensduur van de bestaande dakbedekking wordt maximaal verlengd.

Temperatuurverschil
Een traditioneel (plat) dak met zwarte dakbedekking (bitumen/dakleer, EPDM, PVC, profielplaat) wordt op een zonnige dag ca. 40-50 °C. warmer dan de buitentemperatuur door sterke absorptie van de zonnewarmte, met als gevolg een hoge warmtelast in het gebouw (warmteopbouw onder het dak).

Een witte dakbedekking van De dakcoaters zal slechts 5-10 °C. warmer worden dan de buitentemperatuur op diezelfde dag. Dit betekent een temperatuurverschil van 35-45 °C. ten opzichte van zwarte dakbedekking! Het pand met een siliconen witte dakbedekking heeft zomers een 3-6 graden lagere binnentemperatuur die minder varieert en comfortabeler is.
Bron: Lawrence Berkely National Laboratory

Levensduur
UV-stabiliteit en elasticiteit bepalen grotendeels de levensduur van een dakbedekking. De 100% alkoxy siliconen samenstelling van Enduris 3500 geeft een unieke volledige UV-stabiliteit en hoogste elasticiteit (542%) van alle typen dakbedekkingen, zonder toevoeging van hulpstoffen zoals weekmakers. De extreme bestendigheid tegen temperatuurswisselingen en de hoge levensduur blijkt uit de wereldwijde toepassing van GE Enduris sinds 1967.

Absorptie van zonlicht op standaard zwarte dakbedekking

(Bron: Cool Roof Coatings)

Door de hoge absorptie en daardoor transmissie van stralingswarmte, neemt de binnentemperatuur sterk toe.

De hoge temperatuurschommelingen verkorten ook de levensduur van de zwarte dakbedekking.

Reflectie van zonlicht op witte dakbedekking van De dakcoaters

(Bron: Cool Roof Coatings)

Door de hoge lichtreflectie van 88% blijft de oppervlaktetemperatuur koel, waardoor de binnen-temperatuur laag, stabiel en comfortabel blijft en de energievraag van de airco’s (koellast) sterk daalt.